top of page

BIBLIOGRAFIA

  • ALMEIDA, A. O. A acção protectora do Urucú. Boletim do Museu Nacional Rio de Janeiro. v. 3. n. 1, p. 3-8, 1931.

  • ANAND, N. The Market for Annatto and Other Natural Colouring Materials, with Special Reference to The United Kingdom. Tropical Development and Research Institute. 1983. 32p

  • ANDRADE, C. F. S. Repelentes de Mosquitos – Base Técnica para Avaliação. Artigos Técnicos - UNICAMP, Inst. de Biologia, Dep. de Zoologia, Campinas, 2008, 9p. Disponível em: http://www.ib.unicamp.br/profs/eco_aplicada/. Acesso em: (05/01/2016).

  • ARAYA, H. H.; MURILLO, M. R.; VARGAS, E. G.; DELGADO, J, J. M. Composicion Y Empleo Del Achiote (Bixa orellana L.) Em Raciones Para Gallinas Pondoras, Para La Pigmentacion de La Yema Del Huevo. Agron. Costarriquenha. v.1, n. 2, p. 143-150, 1997.

  • ARIAS, A. R. & SCHMEDA-HIRSCHMANN, G. Feeding deterrency and insecticidal effects of plant extract on Lutzomyia longipalpis. Phytotherapy Research. v. 6, p. 64-67, 1992.

  • ARIMA, H. K.; ANGELUCCI, E.; MATTOS, S. V. M. Urucu. II – Comparação de métodos cromatográficos para a separação dos carotenóides. Colet. Ital. v. 2, p. 97 – 106, 1980.

  • AZEVEDO, G.W. Implantação agrícola do urucueiro “A Nova Opção”. Saquarema, 1982. 67p.

  • BARBOSA FILHO, J. M. Bixa orellana: Retrospectiva de uso populares, atividades biológicas, fitoquímica e emprego na fitocosmética, no continente americano. Anais do Simpósio Brasileiro de Urucum, João Pessoa, PB, (Mídia eletrônica-CD), 2006.

  • BARBOSA, M. I. M. J.; BORSARELLI, C. D.; MERCADANTE, A. Z. Light stability of spray-dried bixin encapsulated with different edible polysaccharide preparations. Food Research Intenational. v. 38, p. 989 – 994, 2005.

  • BERSE, T. C.; MARTY, C. Utilization Potentielle de l´Annatto em Cuisson-Extrusion. Lebensm. w135. Technol. v.19, p.126-131, 1986

  • BOUSSINGAULT, J. P. Justus Liebig. Ann. Chem. v. 28, p. 440, 1825

  • BOVI, O. A.; CALHEIROS, M. B. P.; MAIA, N. B.; DUARTE, F. R.; MARTINS e A. L. M. Correlações fenotípicas em populações de urucum. Rendimento nos três primeiros anos de produção. Resumos do II Congresso Brasileiro de Corantes Naturais e II Simpósio Brasileiro de Urucum. Belém. PA., 1994.

  • BRAGA, A. J. S.; PEREIRA, J. A. R.; BARCELOS, P, M. F.; PEREIRA M. C. A. Composição nutricional e teor de carotenóides de doces de leite adicionados de extrato de urucum (Bixa orellana). Rev. Ciencia em Saúde. v. 2, n. 1, 2012.

  • BRAZ, N. M.; FUENTES, M. F. F.; FREITAS, E. R.; SUCUPIRA, F. S.; MOREIRA, R. F.; LIMA, R. C. Semente residual do urucum na alimentação de poedeiras comerciais: desempenho e características dos ovos. Acta Sci. Anim. Sci. Maringá, PR., v. 29, n. 2, p. 129-133, 2007.

  • BURGER, A. R.; ZHANG, K. H.; GRANGER, S. P.; RAWLINGS, V.; RICHARD, I. Skin care composition containing geraylgeraniol ans retinol or retinyl esters. US Patent nº 5, p.756.109, 1998.

  • CALIXTO, N. O. ; COSTA E SILVA, M. C. ; GAYER, C. R. M. ; COELHO, M. G. P. ; PAES, M. C. ; TODESCHINI, A. R. Antiplatelet activity of geranylgeraniol isolated from Pterodon pubescens fruit oil is mediated by inhibition of cyclooxygenase-1. Planta Médica. v 73, n 5, p.480-483, 2007

  • CAMPOS, J. Efeito do urucum na cor da gema de ovo. Revista Ceres. v. 9, n. 53, p. 349-353, 1995.

  • CARNEIRO, J. S. Pigmentantes de gema: novo método de avaliação de cor e caracterização da produtividade e saúde das poedeiras. Tese apresentada para obtenção do título de doutora. Escola Veterinária e Zoologia. Universidade Federal de Goiás. Goiânia, GO. 2013, 90p.

  • CARVALHO. A. L. Gestão do efluente do processo de produção de corante de urucum. Trabalho apresentado para conclusão de curso de Engenharia Ambiental e Sanitária da Pontifícia Universidade Católica de Campinas. Campinas -SP. Brasil. 2014, 65p.

  • CASTRO, W.F.; MARIUTTI, L.R.B.; BRAGAGNOLO, The effects of colorifico on lipid oxidation, colour and vitamin E in raw and grilled chicken patties during frozen storage. Food Chem. v. 124, p. 126-131, 2011.

  • CHISTÉ, R. C. ; YAMASHITA, F. ; GOZZO, F. C. ; MERCADANTE, A. Z. Simultaneous extraction and analysis by high performance liquid chromatography coupled to diode array and mass spectrometric detectors of bixin and phenolic compounds from annatto seeds. Journal of Chromatography. A. v.1218, p. 57-63, 2011.

  • CORRADI, C.; MICHALI, G. Metodo rapido di ricerca ed identificazione del colorante naturale E160 bissina, norbissina (oriana, annatto) nei prodotti alimentari. Industrie Alimentari. v. 20, n. 5, p. 372-378, 1981.

  • CORREA, M. P. Urucu. Dicionário de plantas úteis do Brasil. Rio de Janeiro, Instituto Brasileiro de Desenvolvimento Florestal. Ministério da Agricultura. v. 6, p. 358 – 359, 1975.

  • COSSENTINO, H. M. Efeitos da radiação ionizante em corantes naturais de uso alimentícios. Tese apresentada para obtenção do título de doutor. Instituto de Pesquisas Energéticas e Nucleares, 2005, 149p.

  • COSTA, C.L.S.; CHAVES, M.H. Extração de pigmentos das sementes de Bixa orellana L.: uma alternativa para disciplinas experimentais de química orgânica. Quím. Nova. v. 28, n. 1, p.149-152, 2005.

  • COSTA, R. O.; CREPO, A. L. P.; SIQUEIRA, L. F. B.; TAOUIL, D. S. G.; LEMOS, F. J. A.; VEGA, M. R. G. Investigação do efeito larvicida de extratos e da substância isolada da semente de Bixa orellana sobre Aedes aegypti. Anais da 37ª Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Química. www.sbq.org.br-37ra-cdrom-resumos-T0154-1.pdf - acessado em 140216

  • CRAVEIRO, A. A.; OLIVEIRA, C. L. A.; ARAÚJO, F. W. L. The presence of geranilgeraniol in Bixa orellana L.) Química Nova, v. 12, n. 3, p. 297-298, 1989.

  • CRUZ, E. S. ; OLIVEIRA, R. F. Enxertia de garfagem em tecido meristemático de urucuzeiro. EMBRAPA, Belém/PA. Comunicado Técnico, nº 61, 1987, 5p.

  • CUNHAL. G. C. Observações preliminares sobre o comportamento da cultura do Urucu na região de Ibiapara – Ceará. EPACE, Comunicado Técnico Nº1, 1979, 13p.

  • DAS, D.; MAULIK, S. R.; BHATTACHARYA, S. C. Dyeing of wool and silk Bixa orellana. Indian Journal of Fibre & Textile Research. v. 32, p. 366 – 372, 2007.

  • DENDY, D. A. V. Annatto, The pigment of Bixa orellana. East African Agricultural and Forestry Journal. October, p.126-132, 1966.

  • DENDY, D. A. V. The assay of annatto preparations by thin-layer chromatography. J. Sci. food Agric. v. 17, p. 75-76, 1966.

  • ENGELHARDT, J.; ROED, B. L.; DIDRIKSEN, C. CHR HANSEN.   Quaterly Information Bullletin. N.2, 1988, 7p

  • ESPINDOLA, R. M.; MAZZANTINI, R. P.; ONG, T.P.; CONTI, A.; HEIDOR, R.; MORENO, F. S. Geranylgeraniol and Beta-ionone inhibit hepatic preneoplastic lesions, cell proliferation, total plasma cholesterol and DNA damage during the initial phases of hepatocarcinogenesis, but only former inhibits NF-kB activation. Carcinogenesis, v. 26, n. 6, p. 1091-1099, 2005.

  • FALESI, I. C. Urucuzeiro. Recomendações básicas para o seu cultivo. Belém, PA. 1987, 27p

  • FAO/WHO . Combined compendium of food additive specification. v.4. p 83-84, 2007.

  • FAO/WHO Compedium of Food Additives Specifications. FAO Jecfa Monographs N.3, 2006, 91p.

  • FAO/WHO Evaluation of certain food additives and contaminants. WHO Technical Report Series. N. 940,.2007,.104p.

  • FEREIRA, W. A., FALESI, I. C. Características Nutricionais do fruto e teor de bixina em urucu (Bixa orellana, L.) EMBRAPA - Boletim de Pesquisa N. 97, 1989, 31p.

  • FERREIRA, V.L.P.; TEIXEIRA NETO, R. O.; MOURA, S.C.S.R.; SILVA, M.S. Cinética de Degradação da Cor de Solução Hidrossolúvel Comercial de Urucum, Submetida a Tratamentos Térmicos. Cienc. Tecnol. Aliment. v.19 n. 1, p. 1-13, 1999.

  • FERREIRA, W. A. ; FALESI, I. C. Teores de Nutrientes e matéria seca na parte aérea e na raiz e percentagens de bixina de três tipos de urucuzeiros. SBCN. Comunicado Técnico. 1992, 2p.

  • FIGUEIREDO, R.M.F; OLIVEIRA, F.M.N; QUEIROZ, A.J.M. Extração de bixina em grãos de urucum utilizando óleo de soja sob diferentes temperaturas. Revista Brasileira de Corantes Naturais, v.4. n.1 e 2, p.77-81, 2000.

  • FRANCIS, J.K. Shrubs of the United State and its territories. Thamnic Descriptions. USDA Forest Service. In: www.fs.fed.us/global/iift/wildland_ schrubs.htm. Acesso em 06/10/2010

  • FREIRE, F.W. Urucum (m) Boletim de Agricultura São Paulo n. 34, p. 477, 1933

  • FREIRE, J. Ligeiras informações sobre a cultura do urucum. Boletim do Ministério da Agricultura. Rio de Janeiro. v.25, n. 10/12, p.141-152, 1936.

  • FREUND, P.R.; WASHAM, C.J.; MAGGION, M. Natural color for use in foods. Cer. Foods World, v. 33, n. 7, p. 553-559, 1988.

  • GALINDO-GUSPINERA, V.; LUBRAN, M. B.; RANKIN, S. A. Comparison of volatile compounds in water- and oil-soluble annatto (Bixa orellana L.) extracts. J. Agric. Food Chem. v. 2002, n. 50, 2010-2015, 2010.

  • GAMA, P.; CASAL, S.; OLIVEIRA, B.; FERREIRA, M. A.; Development of an HPLC/DIODE-ARRAY/Fluorimetric Detector Method For Monitoring Tocopherols And Tocotrienols In Edible Oils. Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies v. 23, n.19, p. 3011-3022, 2000.

  • GIORGI, A.; DE MARINIS, P.; GRANELLI, G.; CHIESA, L.M.; PANSERI, S. Secondary Metabolite Profile, Antioxidant Capacity and Mosquito Repellent Activity of Bixa orellana from Brazilian Amazon Region. Journal of Chemistry, 2013. http://dx.doi.org/10.1155/2013/409826. Acesso em 23/12/2015.

  • GIRIDHAR, P.; VENUGOPALAN, A.; PARIMALAN, R. A review on annatto dye extration, analysis and processing – A food technology perspective. J. Scientif. Research Reports. v. 3, n. 2, p. 327-348, 2014.

  • GIULIANO, G.; ROSATI, C.; BRAMLEY, P. M. To dye or not to dye: biochemistry of annatto unveiled. Trends in biochemistry. v. 21, n.12, p. 613-516, 2003

  • GUIMARÃES, I.S.; BARBOSA, A.L.S.; MASSARANI, G. Nota sobre a produção de concentrado de bixina em leito de jorro. Revista Brasileira de Engenharia Química, v.12, n. 2, p. 22-23, 1989.

  • HAAG, H. P. ; DECHEN, A. R. ; ROSOLEN, D. L. Carência de macronutrientes e de boro em plantas de urucu. An. ESALQ, v. 45, n. 2, p.423-431, 1988.

  • HAAS, U.; VINHA, C. A.Qualitative and Semiquantitative Analysis of Annato and its Content in Food Additives by Photoacoustic Spectrometry. Analypt, v. 120, p. 351-354, 1995.

  • HEIDUSCHKA, A.; PANZER,A. Zur kenntnis des Bixins, Ber. Dtsch Chem Ges. v. 50, n. 1, p. 546-554, 1917.

  • HERZIG, J.; FALTIS, F. Isomerization studies. Ann. Chem. v. 431, n. 1, p. 40 – 70, 1923.

  • HILUY, D. J. Como fazer colorau. Nutec. Banco de Soluções n. 13, 1994, 15p.

  • HYATT, J. A. ; KOTTAS, G. S. ; EFFER, J. Development of Synthetic Routes to D, L- α- Tocopherol (Vitamin E) from Biologically Produced Geranylgeraniol. Organic Process Research & Development , v 6, p.782-787, 2002.

  • IBGE - INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Tabela 1613 - Área destinada à colheita, área colhida, quantidade produzida, rendimento médio e valor da produção das lavouras permanentes. Disponível em https://sidra.ibge.gov.br/tabela/1613. Rio de Janeiro, Acessado em 03/03/2017.

  • IVANISSVICH A.; MASSARANI, L . O mercado das cores. Urucum: uma cor brasileira. Ciência Hoje, v.9, n. 53, p.74-75, 1989.

  • JONDIKO, I. J.; PATTENDEN, G. Terpenoids and an apocarotenoid from seeds of Bixa orellana. Phytochem. v. 28, p. 3159-3162, 1989.

  • KAMAL EDIN, A. The Chemistry and antioxidant properties of tocopherols and tocotrienols. Amer. Oil Chem. Soc. v.31, n.7, p. 671-701, 1996.

  • KARRER, P.; HELFENSTEIN, A.; WIDMER, R.; VAN ITALLIE, T. B. Lieber Bixin. Helv. Chim. Acta, v. 12, p. 741 – 756, 1929.

  • KUHN, R.; WINTERSTEIN, A. Die dihydroverbindung der isomeren bixine und die elektronenkofiguration der polyene. Uber konjugierte doppelbindungen, XXIII. Metteil. v. 65, n. 4, p. 646 – 651, 1932.

  • LIMA, L. R. P. ; OLIVEIRA, T. T. I.; NAGEM, T. J.; PINTO, A. S.; STRINGUETA, P . C.; TINOCO, A. L. A.; SILVA, J. F. Bixina, Norbixina e Queratina e seus efetitos no metabolismo lipídico de coelhos. Braz. J. Vet. Res. Anim. Sci. v. 38, n. 4, p.196-200, 2001.

  • LUIGGI, F. G. Extrato oleoso de urucum na alimentação de frango de corte. Tese apresentada para obtenção do título de doutor. Faculdade de Medicina Veterinária e Zoologia. Universidade Estadual Paulista. Botucatu, SP. 2015, 154p.

  • MANFIOLLI, M. H. Análise técnica e econômica da atividade agropecuária do urucuzeiro (Bixa orellana L.) no município de Paranacity. Paranacity, PR. 2004, 44p. Não publicado.

  • MARTORELL, L.F.   El Achiote o Bixa. El café de Nicaragua. v.1, p.17-18, 1975.

  • MATOS, F. J. A.; ALENCAR, J. W.; CRAVEIRO, A. A.; MACHADO, M. I. L. Acidos graxos de algumas oleaginosas tropicais em ocorrência no nordeste brasileiro. Quimica Nova, v. 15, n. 3, p. 181-185, 1992.

  • McGUIRE, T. F.; SEBTI, S. M. Geranylgeraniolpotentiastes lovastatin inhibition of oncogenic H-Ras processing and signaling while preventing cytotoxicity. Oncogene, v. 14, p. 305-312, 1997.

  • MERCADANTE, A. Z.; STECK, A.; PFANDER, H. Isolation and identification a new apocarotenoids from annatto (Bixa orellana L.) seeds. J. Agric. Food Chem. v. 45, p. 1050-1054, 1997.

  • MERCADANTE, A. Z.; STECK, A.; PFANDER, H. Isolation and structure elucidation of minor carotenoids from annatto (Bixa orellana, L.) seeds. Phytochemistry. v. 46, n. 8, p. 1379-1383, 1997.

  • MERCADANTE, A. Z.; STECK, A.; PFANDER, H. Three minor carotenoids from annatto (Bixa orellana) seeds. Phytochemistry. v. 52, p. 135-139, 1999.

  • MERCADANTE, A. Z.; STECK, A.; RODRIGUEZ-AMAYA, D.; BRITTON, G. Isolation and Structure Elucidation of New Carotenoids From Annatto (Bixa orellana, L.) XI INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON CAROTENOID, 1996. 22p.

  • MERCADANTE, A.Z.; PFANDER, H. Caracterização de um novo carotenóide minoritário de urucum. Ciênc. Tecnol. Aliment., Campinas, v. 21, n. 2, p.193-196, 2001.

  • MERCADANTE, A.Z.; STECK, A. RODRIGUEZ-AMAYA, D. PFANDER, H.; BRITTON, G. Isolation of Methyl 9’ Z-Apo-6’-Lycopenoatte from Bixa Orellana. Phytochemistry, v. 41, n. 4, p.1201-1203, 1996.

  • MONTENEGRO, M. A.; RIOS, A. O.; MERCADANTE, A. Z.; NAZARENO, M. A.; BORSARELLI, C. D. Model Studies on the photosensitized isomerization of bixin. J. Agric. Food Chem. v. 52, p. 367 – 373, 2004.

  • MORI, T; SATO. J; NIIGATA-KEN; FUKUMOTO, T; KYOWA-MACHI; NAKAO, K; YOKOHAMA; TAMAI, Y; SHIBATA . Process for Producing Geranylgeraniol US Patent 5.663.461, 1997.

  • Moura, R. M.; DE AQUINO, M. L.N. ; DA PONTE, J. J. A ferrugem amarela do caule do urucu, Bixa orellana, L. Bol. Cear. Agron, v.11, p. 11-16, 1970.

  • MYERS, C. E; TREPEL, J.; SAUSVILLE, E.; SAMID, D.; MILLER, A.; CURT, G. Monoterpenes, sesquiterpenes and diterpenes as cancer therapy. US Patent Nº 5.602.184, 1997.

  • NACHTIGALL, A. M. ; SILVA, P. I. ; BEROTLDI, M. C. ; STRINGHETA, P. C. Estudo da Saponificação em Pigmentos de Urucum . Ciênc. Tecnol. Alim. Campinas. v. 29, n. 4, p. 873-878, 2009.

  • NAJAR, S. V.; BOBBIO, F. O.; BOBBIO, P. A. Effects of light, air, antioxidants on Annatto extracts (Bixa orellana) Food Chemistry. v. 29,  p.283-289, 1988.

  • NEVES, I. P. Cultivo de urucum e produção de corante natural. Dossiê Técnico, RETEC/BA. 2007, 22p.

  • OFOSU, I. W.; APPIAH-NKANSAH, E.; OWUSU, L. ; APEA-BAH, F. B. ; ODURO, I. ; ELLIS, W. O. Formulation of Annatto Feed Concentrate for Layers and Evaluation of Egg Yolk Color Preference of Consumers. Journal of Food Biochemistry v. 34, n. 1, p. 66-77, 2010.

  • OLIVEIRA, P.C. Informações gerais sobre cultivo e beneficiamento de urucum (resposta técnica) Serviço Brasileiro de respostas Técnicas. www.respostatecnica.org.br/resposta.do.codigo resposta 1742.  Acesso em 17/08/10.

  • PARENTE, I. P. Avaliação do bagaço de mandioca e do colorífico de urucum (Bixa orellana L.) em rações par frangos de crescimento lento. Tese apresentada para a obtenção do título de doutor na Universidade Federal do Tocantins. Araguaína, TO, 2014, 83p.

  • PEREZ, S. D. Situação e Perspectiva Del mercado Peruano Del Achiote y Sus Derivados. Assoc. Nac. de Color. Nat. 1991, 2p.

  • PILLI, D. O Urucum.   Alim. Tecnologia. v.2, n.12, p. 64-65, 1986.

  • PILLI, D. Processo extração de pigmento da semente de urucum . Patente nº 8302943, 1983.

  • PINTO, A. C. O Brasil dos viajantes e dos exploradores e a química de produtos naturais brasileira. Química Nova, v.18, n. 6, p. 608 – 615, 1995.

  • PRENTICE-HERNANDEZ, C.; RUSIG, O.; CARVALHO, P. R. N. Influência do Tempo de Aquecimento na Degradação Térmica de Bixina em Extratos Alcalinos de Urucum (Bixa orellana, L.) Arq. Biol. Tecn. v. 36, n. 4, p. 819-828, 1993.

  • PRENZEL, U.; LICHTENTHALER, H. K. High-Perfomance liquid chromatography of prenylquinones, prenylvitamins and prenols. Journal of Chromatography A. v. 242, n.1, p 9-19, 1982.

  • PRESTON, H. D.; RICKARD, M. D. Extraction and Chemistry on annatto. Food Chemistry. v. 5, p. 47-56, 1980.

  • QUEIROZ, E. A. Níveis de farelo de urucum (Bixa orellana L) em rações à base de sorgo para poedeiras comerciais. Tese apresentada para a obtenção do título de mestre. Instituto de Zootecnia. Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Seropédica, RJ. 2006, 29p.

  • RAO, P. G.; JYOTHIRMAYI, T. ; BALASWAMY, K. ; SATIANARAYANA, A.; RAO, D. G. Effect of processing conditions on the stability of annatto (Bixa orellana L.) dye incorporated into some foods. Lebensmittel-Wissenschaft Technologie. v. 38, n.7, p. 779-784, 2005.

  • RASERA, I. T. Entraves levantados visando a padronização para classificar Urucu. Ministério da Agricultura. 1989, 8p

  • REITH, J.F. & GIELEN, J.W. Properties of bixin and norbixin and the composition of annatto extracts. Journal of Food Science. v. 36, n. 6, p. 861-864, 1971.

  • RIOS, A. O.; MERCADANTE, A. Z. Otimização das condições para obtenção de padrão de bixinae das etapas de extração e saponificação para quantificação de bixina em snacks extrusados por CLAE. Alimentos e Nutrição. v. 3, n. 15, p. 203-213, 2004.

  • ROCHA, M. B.; DULLEY, R. D.; SILVA, J. R. Viabilidade Econômica da Cultura de Urucum . Uma primeira abordagem. Agric. em São Paulo. v. 38 n.1., p.17-45, 1991.

  • RODRIGUES, L. M. Tingimento de buchas vegetais. Resposta Técnica. CETEC, 2006, 2p.

  • RODRIGUES, S. M. Influência de antibiólticos na morfogênese in vitro, transformação genética e isolamento de RNA de urucum (Bixa orellana L.). Tese para obtenção do título de Doctor Scientiae. Universidade Federal de Viçosa, 2007, 87p.

  • RODRIGUEZ-AMAYA, D. Evaluation of Assay Procedures for the bixinoid pigments in annatto seeds and their derivatives. Interim Reports. Natural Resources Institute. Kent, UK. 1988, 31p.

  • ROHDE, D. C.; SILVEIRA, S. O.; VARGAS, V. R. A. O uso do corante de urucum (Bixa orellana L.) na técnica de coloração histológica. RBAC v. 38, n. 2, p. 119 – 121, 2006.

  • SANCHES, R. El Achiote. Agricultura Tropical. v. 21, n. 4, p. 224-227, 1965.

  • SANGHONG, R.; JUNKUM, A.; CHOOCHOTE, W.; CHAITHONG, U.; JITPAKDI, A.; RIYONG, D.; PITASAWAT, B. Repellency screening of herbal products against the dengue fever vector, Aedes aegytti (Diptera: Culicidae). Chiang Mai Med J. v. 53, n. 2, p. 53-61, 2014.

  • SANGVIKAR, S. S.; MALGAONKAR, M.; SHARMA, C,; KUMAR, S.; MURTHY, S. N. Comparative phitochemical screening of quantitative and qualitative parameters of Bixa orellana L. World J. of Pharm. and Phamaceut. Scie. v. 4, n. 12, p. 1001-1017, 2015.

  • SANTANA, M. C. C. B.; MACHADO, B. A. S.; SILVA, T. N.; NUNES, I. L.; DRUZIAN, J. I. Incorporação de urucum como aditivo antioxidante em embalagens biodegradáveis a base de quitosana. Ciencia Rural. v. 43, n. 3, p. 544-550, 2013.

  • SANTOS, S. R. O urucu. O Agronomico. Campinas, v.17, n.5/6 , p.10-11, 1965.

  • SANTOS, E. O urucu. Serviço de Informações Agrícolas, Ministério da Agricultura. Rio de Janeiro, 1958, 14p.

  • SANTOS, J. A. A.; SOUZA, M. F. A. M.; SILVA, E. L. V.; AGUIAR JUNIOR, F. C. A.; Avaliação histomorfométrica do efeito do extrato aquoso de urucum (norbixina) no processo de cicatrização de feridas cutâneas em ratos. Rev. Bras. Pl. Med. v. 16, n. 3, p. 637-643, 2014.

  • SÃO JOSÉ , A. R.; VILARES, A. S.; SOUZA, I. V. B. Mercado de Grãos de Urucum/1992. Comunicado Técnico SBCN, 1992, 2p

  • SÃO JOSÉ, A. R.; DUARTE FILHO, J. A cultura do urucum: Zonas Produtoras e Mercado de Grãos. S B C N Comunicado Técnico, nº1/93 1993 , 3p

  • SÃO JOSÉ, A. R.; REBOUÇAS, T. N. H. A cultura do urucum no Brasil Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia. Ba, 1990, 97p.

  • SÃO JOSÉ, A. R.; REBOUÇAS, T. N. H.; MARTINS, J. F.; ATAIDE, E. M. O Negócio do Urucum e Perspectivas. Comunicado Técnico nº 2/94. SBCN.1994, 2p.

  • SÃO JOSÉ, A. R.; VILARES, A. S. ; SOUZA, I. V. B. Custo de Produção e Rentabilidade da cultura do urucum no Estado da Bahia. SBCN, Comunicado Técnico nº2/92. 1992, 6 p

  • SATYANARAYANA, A. ; RAO, P. P. ; RAO, D. G. Influence of source and quality on the color characteristics of annatto dyes and formulations. LWT – Food Science and Technology , v 43, p.1456-1460, 2010.

  • SATYNARAYANA, A.; PRABHAKARA, P. G.; RAO, D. G. Chemistry, Processing and Toxicology of Annatto (Bixa orellana L.) J. Food Sci. Technol. v. 40, n. 2, p. 131-141, 2003.

  • SCHULTZ, W. G. ;CALIF, E. C. method of removing pigment from annatto seed. US Patent 4.204.043. 1980

  • SCOTTER, M. J. Characterization of the coloured thermal degradation products of bixin from annatto and a revised mechanism for their formation. Food Chemistry. v. 53, p. 177-185, 1995.

  • SCOTTER, M. J.; THORPE, S. A.; REYNOLDS, S. L.; WILSON L. A.; STRUTT, P.R. Characterization of the principal colouring components of annatto using high performance liquid chromatography with photodiode-array detection. Food Additives and Contaminants, v. 2, n. 3, p. 301-315, 1994.

  • SCOTTER, M. The Chemistry and analysis of annatto food colouring: a review. Food Additives and contaminants. v. 26 , n. 8, p.1123-1145, 2009.

  • SCOTTER, M.J.; WILSON, L. A.; APLLETON G. P.; CASTLE L. Analysis of annatto (Bixa orellana L.) food coloring formulations. 1. Determination of coloring Components and Colored Thermal degradation products by higt-performance liquid chromatography with photodiode array detection. Journal Agricultural Food and Chemical, v. 46, n. 3, p.1031-1038, 1998.

  • SCOTTER, M.J.; WILSON, L. A.; APLLETON G. P.; CASTLE L. Analysis of annatto (Bixa orellana L.) food coloring formulations. 2. Determination of aromatic hydrocarbon thermal degradation products by gas chromatography. Journal Agricultural food Chemistry, v. 48, p. 484-488, 2000.

  • SHUHAMA, I. K. ; AGUIAR, M. L.; OLIVEIRA, W. P.; FREITAS, L. A.P. Experimental production of annatto powders in spouted bed dryer. Journal of Food Engineering, v. 59 , n. 1 , p.93-97, 2003

  • SHUHAMA, I. K.; AGUIAR, M. L.; OLIVEIRA, W. P.; FREITAS, L. A. P. Experimental production of annatto powders in spouted bed dryer. J. Food Engineering. V.59, n.1, p 93-97, 2003.

  • SILVA, J. H. V.; SILVA, E. L.; JORDÃO FILHO, J.; RIBEIRO, M. L. G. Efeitos da inclusão do resíduo das sementes de urucum (Bixa orellana L.) na dieta para frangos de corte: desempenho e características da carcaça. R. Bras. Zootec. v. 24, n. 5, p. 1606-16013, 2005.

  • SILVA, J. H. V., SILVA, E.L.; JORDÃO FILHO, J.; RIBEIRO, M. L. G.; CVOSTA, F. G. P. resíduo da Semente de urucum (Bixa orellana, L.) como corante da gema, pele, bico e ovário de poedeiras avaliado por dois métodos analíticos. Ciência Agrotec, Lavras, v. 30, n. 5, p. 988-994, 2006.

  • SILVA, J. H..; ALBINO, L.F. T.; GODOI, M. J. S. Efeito do extrato de urucum na pigmentação da gema dos ovos . Rev. Bras. Zootec. v. 29, n. 5, p. 1435-1439 , 2000.

  • SILVA, M. G.; CARVALHO, P. R. N.; TAVARES, P. E. R.; CARVALHO, T. C. Validação de uma metodologia para análise de carotenóides totais expressos como bixina e/ou sal de norbixina em sementes de urucum (Bixa orellana, L.) Anais da I Reunião Nacional da Cadeia de Urucum Campinas, 2007, 107p

  • SILVA, M. G.; CARVALHO, P. R.; TAVARES, P. E. R.; CARVALHO, P. R. N.; CIPOLLI, K. M. V. A. B.; ORMENESE, R. C. S. C. Potential of annatto in agroindustries and animal feed: fragance, flavor, taste and coloro f Bixa orellana L. Derivatives. J. Appl. Science Research. v. 5, n. 12, p. 2482-2488, 2009.

  • SILVA, P. I.; NACHTIGALL, A. M. ; STRINGHETA, P. A.Eficiência de Solventes na Obtenção e Caracterização de Corantes de urucum (Bixa orellana, L.) 1992, 11p.

  • SOUZA, L. F. Ação antioxidante de compostos bioativos do urucum – Bixina. Tese apresentada para a obtenção do título de Mestre. Insituto de Ciência e Tecniologia de Alimentos. Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Porto Alegre, RS. 2011, 85p.

 

  • SOUZA, E. M. P. & FARIA, L. J. G. Extração e estabilidade do corante de urucum (Bixa orellana L.) em base cosmética. Rev. Br. Prod. Agro. v. 16, n. 2, p. 195-204, 2014.

  • TAN, B. Annatto Extract compositions, incluind geranylgeraniol and methds of use. US Patent Nº 2004/0202740A1, 2004.

  • TAN, B. Appropriate Spectrum Vitamin E and New Perspectives on Desmethyl Tocopherols and Tocotrienols. The Journal of the American Nutraceutical Association v.8, n.1, p-35-42, 2005.

  • TAN, B.; FOLEY, J. Tocotrienols and geranylgeraniol from Bixa orellana by products. US Patent Nº 6.350.453, 2002.

  • TEIXEIRA, G. L. M.; ALVES, M. S. C.; ESTUMANO, A. R. Urucu uma opção agroindustrial. SUDAM. Belém, PA, 1983, 34p.

  • TOCCHINI, L.; MERCADANTE, A.Z. Extração e determinação, por clae, de bixina e norbixina em coloríficos. Ciênc. Tecnol. Aliment. v. 21, n.3, p. 310-313, 2001.

  • UGAZ, O. L. S. Colorantes Naturales. Pontificia Universidad Católica del Perú, Lima, Perú, 1997, 184p.

  • UTIYAMA, C. E. Utilização de resíduo de sementes processadas de urucum (Bixa orellana L) na alimentação de suínos em crescimento.Tese apresentada para a obtenção do título de mestre. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz. Piracicaba, SP. 2001, 43p.

  • ​VALÉRIO, M. A.; RAMOS, M. I. L.; BRAGA NETO, J. A.; MACEDO, M. L. R. Annatto seed residue (Bixa orellana L.): nutritional quality. Food Sci. and Technol. v. 35, n. 2, p. 326-330, 2015.

  • VALLEJO, F. A.; CALDENAS, L. G.; ROJAS, R. A. Nentes em Achiote, Bixa orellana L. Acta Agron. v. 31, n. 1/4, p. 5-23, 1981.

  • VALLEJO, F. A.; ESCOBAR, O. H.; GOMES, C. A. Variabilidad fenotípica de los componentes Del redimiento y outros caracteres quantitativos de Bixa SP. Acta Agron. v. 31, n. 1-4, p. 25-34, 1981.

  • VAN BREEMEN, R. B. Liquid Chromatography/Mass Spectrometry of Carotenoids Pure & Appl. Chem. v. 69, n.10, p. 2061-2066, 1997.

  • VASCONCELLOS, D. V,; DUARTE, M. E. L.; MAIA, R. C. Efeito antitumoral dos bifosfonatos: Uma Nova Perspectiva Terapeutica. Ver. Bras. Cancerologia, v. 50, n. 1, p. 45-54, 2004.

  • VERÍSSIMO, S. A.; OLIVEIRA, E.L.; LADCHUMANANANDASIVAN, R.; AQUINO, M. S.; ALEXANDRE, M. E. O. Aproveitamento do corante natural (Bixa orellana) no tingimento de fibra celulósica. Tecnol. & Cien. Agropec. v. 2, n. 1, p. 35 – 39, 2008.

  • VIEGAS JUNIOR. Terpenos com atividade inseticida: uma alternativa para o controle químico de insetos. Quimica Nova, v. 26, n. 3, 390-400, 2003.

  • VIK, A.; JAMES, A. ; GUNDERSEN, L. Screeming of terpenes and derivatives for antimycobacterial activity; identification of geranylgeraniol and geranylgeranyl acetate as potent inhibitors of Mycobacterium tuberculosis in vitro. Planta medica v.73, n.13, p.1410-1412, 2007.

  • VILAR, D. A.; VILAR, M. S. A.; MOURA, T. F. A. L.; RAFFIN, F. N.; OLIVEIRA, M. R.; FRANCO, C. F. O.; ATHAYDE-FILHO, P. F.; DINIZ, M. F. F. M.; BARBOSA-FILHO, J. M. Tradicional Uses, Chemical Constituents and Biological Activies of Bixa orellna L.: A Review. The Scientific World Journal. v. 24, 2014. http://dx.doi.org/10.1155/2014/857292.

  • WARGOVICH, M. J.; JIMENEZ, A. ; McKEE, K. ; STEELE, V. E. ; VELASCO, M. ; WOODS, J. ; PRICE, R. ; GRAY, K. ; KELLOFF, G. J. Efficacy of potential chemopreventive agents on rat colon aberrant crypt formation and progression. Carcinogenesis, v.21, p. 1149-1155, 2000.

  • YABIKU, H. Y.; TAKAHASHI, M. Y.; CARUSO, M. S. F.; MENEZES, C. A. S. Subsídios para o estabelecimento de metodologias para o controle de corantes naturais para alimentos. Ver. Inst. Adolfo Lutz. v. 46, n. 1-2, p. 11-18, 1986.

bottom of page